08 - 667 50 40

Spelar ekologiskt egentligen någon roll?

Ord som ekologiskt är idag till stor del buzzwords. Alla vet att ekologiskt är bra och och vill gärna ha sitt kaffe ekologiskt på grund av det. Men vad innebär det egentligen? Är ekologiskt verkligen något av värde eller bara ett buzzword för att sälja mer?

Ekologiskt kommer med krav
För att en produkt ska få kallas ekologisk ställs en del krav. Bland annat får inga syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel användas. Alla produkter som vill kalla sig ekologiska måste också godkännas av ett kontrollorgan. Är de inte godkända får de inte kalla sig ekologiska.

Icke-ekologiskt kaffe skadar producenterna och miljön
Kaffe som inte produceras ekologiskt är skadligt både för arbetarna på plantagen men också för miljön där det produceras. Kemiska bekämpningsmedel förgiftar arbetarna och leder till stora hälsoproblem i längden. Skövling av skogen för öppna fält leder också till att jorden inte längre skyddas från kraftiga regn vilket med tiden sköljer bort viktiga näringsämnen från marken och gör att jorden inte längre blir bördig.

Det är värt de extra slantarna
Ekologiskt kostar oftast lite mer. Men bara lite mer. Om vi ser till konsekvenserna av icke-ekologiskt kaffe så borde det inte vara ett svårt val. Genom att lägga de extra kronorna på att köpa ekologiskt kaffe räddar du livet på både arbetarna som producerar ditt kaffe och jorden vi lever på.

CoffeeCow

Tillbaka till bloggen

Spelar ekologiskt egentligen någon roll? | CoffeeCow